Pantiles Garden Centre consented

Contemporary Architecture Residential Pantiles 07 jpa

John Pardey Architects working for Goldcrest Land has been granted planning at appeal for a 60 dwelling scheme at a former plant nursery in Lyne, Surrey. 

The brownfield site washed over by the Surrey green belt had an allocation for 20 dwellings in Runnymede’s SLAA. JPA’s proposals sought to create a contemporary take on the domestic architecture and character of a Surrey village. A strong landscape led strategy will result in long-term benefits to the green belt within which the site sits. Extensive tree planting and buffer zones to boundaries together with reduced eaves and ridge heights take a lead from the Surrey vernacular. A culverted water course is enhanced and opened up to create a habitat corridor through a central village green.

A Design South East report, sought by the Local Authority recognised the aspiration and ambition of the proposals: 

‘The Panel is mindful that the development raises important policy considerations for the local planning authority. If these concerns can be resolved, there is every prospect of this scheme being a model of how to enhance a village through exceptional new development. We endorse the thoughtful architectural approach which is looking to draw on the fundamentals of the Surrey vernacular, in particular the shapes and disposition of buildings, rather than simply relying on a palette of local materials’.