Tree Tops consented

Contemporary Architecture Residential TreeTops 01 jpa

JPA has achieved planning consent, under delegated powers, for two dwellings near Belvedere Castle in Devon

The site is a now redundant agricultural portion of land, containing a large existing barn which was previously used for cattle and housing sheep. This sits in the north-west corner of the site, against a back drop of large trees. JPA was appointed to review an existing consent awarded under 'Class Q' of the NPPF, and through positive pre-application discussions with the Local Authority, submitted a scheme to replace the barn with two dwellings that offered a positive architectural improvement over the consented scheme. 

Our proposal creates 2x 230m2 houses, each sitting within its own walled enclosure on the footprint of the existing barn and hardstanding - a reference to a farmyard typology. Each house adopts a rural palette of masonry walls constructed of local stone at ground floor, with a dark-stained timber clad upper storey. Roofs are in slate. The boundaries between the domestic and agricultural land are designed to provide a barrier between livestock and residents, with a traditional ha-ha wall, whilst allowing uninhibited views out. 

Further project information available here: http://www.johnpardeyarchitects.com/modern-architecture/residential-architecture/treetops/

Thanks go to our clients, collaborators and consultants.