Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Copse Hill House

Copse Hill House is a new family house located in Wimbledon, southwest London and replaces a two-storey dwelling dating from 1964. The site lies on the north side of Copse Hill and adjoins a local tennis club that wraps the east and north boundaries of the site and within a Conservation Area and opposite a Grade II listed church.
Our design seeks to create a contemporary house designed to sit well in its context.
To the road, the house presents a twin facade split by an entrance ‘slot’ (atrium). A major and a minor frontage pays special consideration to local materials and building methods by proposing the use of a buff pale brick and large, ‘Georgian’ proportioned window apertures to echo the contextual scale, texture and colour of the local vernacular.

The house aligns with the adjoining properties onto Copse Hill. The garden behind the house is north facing, so the design introduces two elements to allow south light to enter into the rear of the house – a long, top-lit entrance hall and a small contained courtyard at first floor that allows light to enter the living space via a double-height space above the kitchen.

Entering the hallway, a view straight through to the garden is gained, and two bridges cross the space at first floor.

To the main volume, a study occupies the front of the house and a staircase lies parallel to the top-lit atrium, backed by a cloakroom and utility. To the rear is the main open plan kitchen-dining-living space with full height glazing onto the garden, while at first floor four bedrooms are provided and a small roof terrace allows light to enter into the heart of the plan.

An attic storey is provided to the rear of the house containing a master bedroom. The front area becomes a roof terrace.

The proposal utilises a carefully limited palette of well detailed, robust, low maintenance and sustainable materials using a high-quality, pale buff European-format facing brick above a dark-grey base that is also used for the rear chimney, anchoring the house to the site. The set back attic storey is clad in standing seam bronze-patinated copper.

Client Private client
Status Consented
Contract value £ undisclosed
GIA m2 372 m2
Heritage consultant iceni
Landscape architect BD Landscape Architects
Quantity surveyor APS Associates
Arboriculturalist Wassells
Project Architect Chris Terry
Photography © nu.ma
Last project Next project