Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Heather Hill

The house sits upon a ridge in the rolling hills of Farnham Sands, Surrey. It straddles the top of the site gaining panoramic views south with distant views of the South Downs, surrounded on both west and east boundaries by tall pine woodland.
The site is located in the Green Belt, outside of an identified settlement boundary and within an Area of Outstanding Natural Beauty, an Area of Great Landscape Value and a Site of Nature Conservation Interest.

We began with the desire to avoid the house being a large imposing structure – rather, to ensure that the house was broken into a group of elements. The idea of changes in level was adopted, as was the use of flat roofs to reduce the bulk of the building.

The brief seemed to split naturally into three; the main body of the house containing living spaces and bedrooms that sat square to the view; a wing for guests, incorporating study and tv/media room that is angled to one side of the living wing, hinging around an outdoor pool; and a ‘service’ wing containing garaging and gym room on the entrance side that creates a sense of enclosure upon arrival.

The main living/bedroom volume has a fully glazed facade and is set back below the upper floor by 1.5M to provide solar shading - perforated metal screens to the upper level provide privacy to en-suite bathrooms.

The base of the building has a buff facing brick, above a black stained vertical timber boarding to complements the surrounding woodland.

Client Mark + Clare Griffiths
Status Completed (2018)
Contract value £1,200,000
GIA m2 550 m2
Planning consultant PlanIt
Structural engineer Momentum Engineering
Ecology AEWC Ltd.
Sustainability Consultant Darren Evans
Project Architect Adam Jundi
Photography © nu.ma
Last project Next project