Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Colindale Park

Colindale was identified as one of the most significant areas for growth and regeneration in London – it is a classic north London suburb that lacks real cohesiveness and identity. At the heart of Colindale lies the Northern line tube station which adjoins a former Victorian hospital site. The redevelopment of the hospital site was JPA’s largest project to date, providing some 716 new aprtments and houses that was completed in 2014.
Our second scheme in Colindale for 388 new apartments was on the site of the former 1930s British Newspaper Library on the south side of Colindale Avenue and forming a new edge to a park.

One of the ambitions in designing a large scale new residential quarter of mainly low cost apartments was to create variety and individuality in the architectural language while achieving an overall uniformity, an identifiable urban village or neighbourhood with a particular sense of place.

The design principles informing the scheme were:

  • The creation of a sustainable mixed-use development on a brownfield site close to good public transport and amenities;
  • To contribute to the arrival statement for the ‘heart of Colindale’, through high quality public realm;
  • To maximise green connections between existing and new open spaces, in particular the adjacent Park, extending wildlife and ecological corridors;
  • To reinforce ‘walkable neighbourhood’ principles which minimise car use and parking requirements;
  • To contribute to the mixed-use character of the area with active frontages along the avenue and part of the park edge;
  • To retain and enhance existing trees where appropriate along boundaries;
  • To create safe, attractive streets and public spaces (including the adjacent Park) with well-lit pedestrian routes through the site;
  • To retain a memory of the previous building and use through the project in elements of landscape and public realm.
Client Fairview New Homes
Status Completed (2017)
GIA m2 34,500 m2
Photography © Pete Humphry
Last project Next project