Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Lovedon Fields

Our brief from developer HAB:
‘to make homes that lift the spirits; that are a pleasure to live in and a joy to behold.’

Lovedon Fields sits at the edge of the village of Kings Worthy, Hampshire with views toward the South Downs National Park. The 50 new dwellings are arranged around a green and a lane and the house types take clues from local rural buildings – rows of cottages; smallholdings gable end on to the road; the threshing barn.

The homes provide a backdrop to a public realm designed to encourage interaction and community, with doorstop benches, overlooking roof terraces, calm shared surfaces and informal meeting and play spaces.

Working closely with BD Landscape and Peach Ecology, the scheme manifests developer HAB’s belief that housing should be specific to its context and not just be about houses, but about landscape, ecology, culture and community.

5 hectares of the 7 hectares site were laid as wildflower meadow and gifted to the village as an extension of the park. A network of paths weave through the development and meadow creating new connections with the village and wider landscape. 

Native hedges create biodiverse boundaries to gardens; new trees and an orchard reinforce these green edges ensuring the development will gradually meld with the existing green village edge. Rain and drought tolerant planting works with a site wide strategy to manage stormwater run-off. Buildings incorporate nests for birds, bats and insects and a swift house in the meadow broadcasts swift song to welcome new inhabitants.

From a distance, roofs are often the most visible marker of built form in the countryside. Dark heather roof tiles marry with flush photovoltaic panels to create a silhouette that is at once rural and productive. A brick blend was created to mimic the flinty chalk soil of the surrounding fields and sits alongside weathered grey timber cladding. Moss grey window frames and chimney caps complete a palette of materials designed to age harmoniously with the surrounding countryside.

“An exemplar of how planning for housing on the edge of an existing settlement should be delivered”

2017 Landscape Institute Awards

Client HAB Housing
Status Completed (2018)
Structural engineer ClarkeBond
Landscape architect BD Landscape
Ecology Peach Ecology
M&E Consultant Fabric Building Physics
LVIA consultant The Landmark Practice
Project Team Carl Gulland
Photography © Jim Stephenson

RIBA National Award 2022
RIBA South Award 2022
Neave Brown Award for Housing 2022 (Shortlist)

Last project Next project