Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Meadow House

This replacement house enjoys a rural outlook while being a stone’s throw from the high steet of Kintbury, a pretty village in Berkshire. It is accessed off a narrow track from the street and is surrounded by fields to the west and north where it also looks towards the river and Canal Kennet. The site also falls within a Conservation Area and the North Wessex Downs Area of Outstanding Natural Beauty.

The existing bungalow is to make way for a new single-storey house arranged so that it forms an entrance court upon arrival, while straddling the site to expolit the rural outlook with a terrace to the west to enjoy the views and afternoon sun.

Conceived as an off-site pre-fabricated timber structure, the central element of the house contains the main living spaces and has a monopitched roof to collect south light from a clerestorey. The flanking wings contain guest accommodation and carport to the east and family bedrooms to the west.

The house has been designed to be low energy in use by using MVHR combined with rooftop PV panels and an Air Source Heat Pump for heating.

The main challenge on this site was that it is essentially north facing and the panoramic views are also west and north facing, so the design allows the sun to enter the mian living spaces by the clerstorey. A large terrcae sits at one end of the livinf space to collect afternoon sun, while bedrooms face south.

A house of some 277m2, the house has 4 bedrooms. The main living space is for the family to come together and enjoy the panoramic views. The main living space is connected to, but separated from, the kitchen by high cupboard unit so retaining a sense of space.

In recognition of the nearby village buildings, the public front of the house is clad in flint blocks, while the private sides are clad in an ebony stained vertical timber boarding – natural vertical timber slats form sliding screens and to the clerestorey, high-level fins. The standing seam roof is in pre-patined black zinc, while flat roofs are sedum covered.

The existing garden is laid out as a wildflower meadow, so this is to be retained and enhanced.

Client Confidential
Status In planning
Contract value £Confidential
GIA m2 250 m2
Project Team Chris Terry, Tyler Holdcroft
Photography © Found & Co
Last project Next project