Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Haflys

This replacement house enjoys great views westwards across fields to Cardigan Bay in west Wales. The site slopes gently away from the access lane so this allowed for a split-section, so that upon entry the upper level living space is seen a few steps up, inviting ascent.
A compact house of some 260m2, the brief was for a house of 4 bedrooms with overspill for friends and family, so has a snug at entrance level that can act as a snug with sofa beds. The main living space is for the family to come together and enjoy the panoramic views.

This living space straddles the site and contains utility, kitchen, dining and living areas in an open-plan arrangement with a broad terrace facing the views. The upper floor is timber framed set beneath a sloping roof with high-level clerestory windows that provides a sense of scale. From the entrance hall with a boot room and snug, a few steps lead down to four bedrooms.

The construction is a concrete structure to the lower floor, with a timber frame forming the upper storey. Externally, the house has a base in Welsh pennant stone, while the upper level is clad in white-stained vertical timber boarding that from a distance echoes the local white rendered vernacular. The roof is clad in dark grey standing-seam zinc, with inset PV panels.

An air source heat pump will provide heating for the house.

Status In planning
GIA m2 260 m2
Ecology Gould Ecology
Quantity surveyor David Busby
Project Architect Tom Hayes
Photography © Andrew Chard
Last project Next project