Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Williamson House

The house sits within an existing walled garden near the centre of Leamington Spa. It is situated within a wooded enclave just south of the banks to the River Leam and within the Flood Plain.
The house, which sits atop brick piers to elevate it above the predicted flood levels, forms an L-shaped plan. It takes advantage of its south-facing outlook with the living wing sitting below a mono-pitched roof forming a covered terrace.
The bedroom wing faces east to take advantage of the rising sun and enjoy long views across adjacent meadows through trees.

The site, situated in Leamington Spa is some 130m from the banks of the River Leam, and sits within Flood Zone 3. 

Our approach addresses both the flood risk and the need to address the character of the Conservation Area without recourse to pastiche design.

The house is sited to the rear of the site and so aligns with the only neighbouring property to its west. The house is single-storey, but elevated on brick piers in two distinct wings arranged in an ‘L-shaped’ plan; the first has a monopitch roof and faces south, containing the living spaces; the second, flat-roofed and arranged at right angles, contains bedrooms and bathrooms. An entrance hallway, accessed by a straight flight staircase, connects these wings. Provision for future platform lift is allowed for.

The living wing has a balcony to the south-facing elevation to the garden, shaded from solar gains by an overhanging roof. The bedroom wing has windows looking eastwards above the garden wall, providing filtered views eastwards (to the rising sun) through the trees to the meadow.

Roof mounted photovoltaic panels over the bedroom wing will power an Air Source Heat Pump.

Status Consented
Contract value £850000
GIA m2 240 m2
Structural engineer HRW Engineers
Landscape architect Isola Garden Design
Ecology Ridgeway Ecology
Arboriculturalist Adrian Hope Tree Services
Project Architect Tom Hayes
Photography © Found & Co
Last project Next project