Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Hope Wharf

The site is located on Deptford Creek in the London Borough of Greenwich and covers c.0.45ha. The design for a new 125-unit apartment block replaces a former warehouse building. The neighbouring site includes a Grade II listed building – Mumford Mill – that was successfully converted into apartments in 2004. The site to the east has been developed for residential use and a Premier Inn hotel.

The design had to deal with this demanding context to create a high quality building that respects both the adjoining conservation area and the Grade II listed building. Our design is for a single L-shaped block that runs along the Creekside (set back some 8m as required by the Environment Agency) and returns back to Greenwich High Road. The building is low to the west, in deference to the adjoining listed building, and steps up in a series of distinct blocks, to a tall corner to the northeast. A parking court sits to the south side and all entrances are organised off this space – entrances pierce through the building to allow access to the Creek. Additional parking is provided to the west of the block in the space between Mumford Mill.

Architecturally, the buildings are conceived as simple brick forms, with repetitive window openings, akin to Victorian mill buildings. Between the ‘blocks’ are narrow inset bays, with a ladder of projecting metal balconies, again recalling Victorian industrial precedents. A varied skyline was fundamental to our concept, so a series of pitched roofs complete the composition.

The materials have been chosen to reflect the somewhat gritty, industrial nature of the nearby Mumford Mill; a buff stock brick provides the overall palette, with a dark grey stock brick picking out the base and inset ‘gasket’ parts of the building. Mill finish standing seam metal attic storeys, with all other metalwork in red oxide.

Client Fairview New Homes
Status Consented
Contract value £25,000,000
Landscape architect Exterior Architecture
Photography © Ben Luxemoore
Last project Next project