Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Randalls

Randalls is a former department store on Vine St in Uxbridge, located on the south-western corner of a Conservation Area. The store ceased trading on 31st January 2015.
JPA wete commissioned to redevelop the a Grade II listed building – ‘Randalls’– and its wider site of 0.3 hectares containing various ancillary outbuildings, together with a former Victorian Fire Station.

The ground floor of the listed building and its historic shopfront was retained and will find use as cafe/gym spaces. A new lightweight attic storey is added, well set back to provide attractive apartments. The rear of the listed building and its existing first floor space is converted to residential use, as is the entire former fire station building. Overall 18 apartments are created within the existing buildings.

To the former rear service yard, three new residential buildings are provided, creating 40 new apartments and are arranged to form the street corner and a new landscaped courtyard. These buildings are clad in cream glazed ceramic panels that reflect the faience cladding used on the elevation of Randalls that reflected the zeitgeist of the time - a preference for materials that captured a sense of modernity - light, clean and hygienic.

The choice of near white materials offered a dramatic and exciting contrast to the coal smoke stained elevations of London and were used extensively on buildings whose developers wished to promote an association with the new forward looking era.

This proposal reintroduces residential use to the town centre, to increase the attractiveness of Uxbridge as both a place to do business and a place to live, thus improving its performance as a sustainable urban centre and improving Vine Steet’s character from an under-used pedestrian route to a better connected and more attractive mixed-use town centre street.

Client Inland Homes
Status Consented
Contract value £15,000,000
Planning consultant Nathaniel Lichfield & Partners
Heritage consultant Iceni Projects
Landscape architect BD Landscape
M&E Consultant Metropolis
Masterplan / Urban design consultant A R Urbanism
Project Architect Carl Gulland
Photography © Visualisation by Oaker
Last project Next project