Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Montague House

The house is located on a peninsula known as Ferry Point at the western extremity of Hayling Island. On its northern boundary the site has water frontage to Langstone Harbour, a multi-designated nature conservation site.
The house bookends a huddle of homes and so face a boat yard to its west. Views north across the harbour were paramount, so the main living spaces were planned at first floor and opens onto a broad outdoor terrace.
The house was shortlisted for an RIBA Award in 2020 (decision pending until 2021 due to Covid).

Built in loadbearing masonry combined with steel and timber framing on a concrete raft foundation. External work included improvement of the sea wall and construction of a swimming pool.

The design utilises robust natural materials that will weather well in the exposed coastal location: dark brick in Danish format contrasting with vertical timber cladding with factory-applied traffic white stain finish, anodised window frames, dark grey PPC aluminium copings and trim and durable, sustainably sourced tropical hardwood for the front door, deck, stair treads, external details and living room ceiling.

Brick is expressed internally in the chimney that serves a wood-burning stove and serves to 'anchor' the building to the site.

A recessed entrance porch leads to the front door providing a welcoming and sheltered point of arrival. The entrance hall with built in storage opens into a double-height stair well with full height glazing. The ground floor has three bedrooms each with en suite, a family room with built in storage and workspace and large glazed sliding doors providing views across the harbour and access to the garden and pool. There is also a plant, utility, wet changing room and an external store for boating equipment and a large integrated garage.

On the first floor there is an open plan kitchen-dining-living space wrapped by large glazed sliding doors giving panoramic views across the harbour and opening onto the external hardwood deck with high glass balustrade to provide shelter from the prevailing wind. From the deck a steel stair with hardwood treads descends to the garden. 

 

Client Lisa & Simon Montague
Status Completed (2019)
GIA m2 270 m2
Planning consultant Henry Adams LLP
Structural engineer Eckersley O’Callaghan
Landscape architect ND:Studio
Ecology ECOSA
Contractor Rice Projects
Project manager Edward Rice
Quantity surveyor APS Associates
LVIA consultant David Hares Landscape Architecture
Daylight / Rights of Light surveyor GIA
Photography © James Morris
"From the moment we met John Pardey on site, we knew we had found the right practice for our project. Uniquely among our candidates, he sketched out straight away a vision for how an 'upside down' house – with bedrooms below and living space above - would suit this special location.
The finished product goes beyond our wildest dreams in how it works for us as a family and for the astonishing, 200-degree views over the Solent and Langstone Harbour. JPA have delivered a remarkable building that fulfils our dreams, enhances the built environment and is a strong and visible vote of confidence in the future of Hayling Island."
Simon Montague
Last project Next project