Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Muray House

Our clients had lived in a large Victorian house in Haslemere, Surrey for many years and as they approached retirement age they wished to downsize but loved where they lived, so resolved to split their site and build a new home in their rear garden.
The southern part of the rear garden offered a space some 30M wide and 25M deep so our concept was to wrap the site in a garden wall to create an inward looking courtyard house.
The courtyard house has a special place in architectural history crossing many cultures and periods. It offers privacy and a unique sense of place, efficient planning and inside–outside living.

Just visible from the street the flat-roofed building sits low on the site against a backdrop of mature trees to the south. While contemporary in form it remains restrained and considerate to its neighbours.

The house has an L-shaped plan with a single-storey, south-facing wing providing open-plan living spaces beneath a sedum covered roof that oversails to provide a carport at one end. A double height entrance connects to the bedroom wing that runs at right angles to the living wing. This sits into the sloping land and has an upper storey providing a quiet room for hobbies/study together with a master bedroom suite with distant views towards nearby hills, without overlooking neighbours.

An earthy brick garden wall provides the outer shell of both house and courtyard. This also wraps both wings and to the north and east boundaries where high-level clerestory windows provide daylight and ventilation. The living wing is fully glazed to the courtyard but set back beneath the oversailing roof to provide solar shading and to shelter the approach to the front door.

The facade to the bedroom wing has vertical, oiled iroko timber slats to glazed panels to mitigate solar gain, provide privacy and minimize overlooking, along with full height timber ‘stable-doors’, where the upper part of each panel opens to provide ventilation.

The courtyard space is designed as a series of rectangular brick-paved terraces floating in a sea of informal planting.

Client Roger & Penny Muray
Status Completed (2020)
Contract value £1100000
GIA m2 265 m2
Structural engineer Built
Landscape architect Nick Dexter Studio
Contractor Jaques Construction
Quantity surveyor APS Associates
Arboriculturalist Alderwood Consulting Ltd
Sustainability Consultant Energist
Project Architect Adam Jundi
Photography © David Schnabel
Last project Next project