Old browser alert!

We have detected you are using a pretty old browser. This website along with other modern websites on the web uses cool features that can't be supported by your browser, not to mention the security vulnerabilities.

If we let you see the website it would look all weird and broken, nobody wants that!

Go on - update your browser!

Quarry House

The Quarry house occupies the site of a former shallow stone quarry on a hillside located outside the village of Cressbrook, between the steep wooded valleys of Cressbrook Dale and the River Wye, to become the first modern house within the Peak District National Park.
The house occupies the flat bed of the quarry and is backed by a rocky face some 4M high to the north and stone for the house was hewn from the ground and cut to size.

The house is a single-storey, green roofed form that spans the site to enjoy the fabulous distant views. An open courtyard punctuates the form providing a sheltered outdoor court between the main living spaces and a master bedroom suite beyond. Single- storey wings return back at both ends towards the quarry face providing bedroom and guest accommodation.

A ‘gloriette’ (a name derived from one of the greatest houses of the 20th century in a rooftop space on the Desert House in Palm Springs, California from 1945 by the architect Richard Neutra) provides a wonderful viewing space at first floor.

Between the quarry face and house a rock garden is created.

The house is expressed as a frame, made from recycled and reconstituted local stone with infills in stone. Walls onto the rock garden courtyard are clad in dark stained-larch.

The gloriette is clad in satin grey/blue anodised metal ensuring it sits tonally well with the blue slate tiles of the roofs of Cressbrook in distant views.

Client Private client
Status Construction
Contract value £ undisclosed
GIA m2 379 (including annexe building) m2
Planning consultant Frederick Adam
Structural engineer Peak Engineers
Landscape architect Bestall & Co
Ecology BSG Ecology
Highways consultant LDA Ltd
Project Architect Tobi Weaver / Pete Humphry
Photography © nu.ma
Last project Next project